Annons:
Etikettmagi
Läst 7145 ggr
Skogselva
2009-09-26 22:43

Divination - tarot

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Att se in i framtiden, eller spå, känns väldigt mystiskt. Några av de mest kända sätten är kristallkula, teblad, handläsning och tarot. De här är bara några av få, man kan också spå i runor, i speglar, vattenskålar... Men vad innebär dessa metoder? I denna artikelserie kommer jag att berätta lite allmänt om vad de olika metoderna är. Först ut är tarot.

Tarot

Många har nog sett tarotkort någon gång, men få vet hur man använder dem om man inte läst böcker om tarot innan. Media har ju spridit sin bild av spådomskonsten, kort som döden och djävulen är kända som dåliga kort. Korten i sig är aldrig goda eller onda, det beror helt på frågan och på vilket håll de hamnar, men mer om det senare.

Kortens historia

Det här en omtvistad liten sak. Det finns de som anser att korten kommer från det gamla Egypten, men också de som anser att de uppkom så sent som på 1400-talet. Den sägs också vara anmoder till dagens kortlek.

Troligtvis var det så att dessa kort, präglade med mystiscm, uppstod med syftet att vara helt vanliga spelkort. Men att spå i tarotkort behöver för den sakens skull inte vara humbug.

Uppbyggnad

Likt en vanlig kortlek så har tarotleken olika färger. Taroten har dock fem olika sviter, medan dagens kortlek bara har fyra. Dessa sviter är indelade i stora och lilla arkanan.

Stora arkanan

Här finns kort som döden och djävulen. Stora arkanan består av tjugotvå kort, som börjar med 0 Narren och slutar med XXI Världen. Man börjar räkna från noll i stora arkanan. Döden är det trettonde kortet och djävulen det femtonde. Nu är det inte så att Döden betyder att någon ska dö, och leken narras inte om man får upp Narren. Döden symboliserar förändring, man "dödar" det gamla för att ge plats åt det nya. Narren symboliserar en smått naiv person som inte är rädd för att kasta sig ut i det okända.

Lilla arkanan

Likt dagens kortlek så består lilla arkanan av fyra sviter. Dessa sviter heter svärd (ruter), bägare (hjärter), stavar (spader) och mynt (klöver), och de börjar på ess och slutar på kung. Skillnaden mellan lilla arkanan och dagens kortlek är att lilla arkanan har fyra extra kort, pager, eller som i vissa kortlekar kallas prinsar eller prinsessor. Pagen kommer mellan tian och knekten.

De fyra sviterna i lilla arkanan representerar de fyra elementen vatten (bägare/hjärter), jord (mynt/klöver), eld (stavar/spader) och luft (svärd/ruter).

Medan stora arkanan ger djupare svar så svarar lilla arkanan på materiella (mynt), känslosamma (bägare), åtrå (stavar) och hopp (svärd).

Läggningar

Det finns en hel del stjärnor man kan lägga, den vanligaste är nog det keltiska korset. Det finns dock lättare lägg, som till exempel trekortsläggningen. Den går till så här att man lägger ut tre kort som representerar dåtid, nutid och framtid. Det finns olika variationer, i vissa börjar man från vänster till höger, i andra början man i mitten och sedan tar man det vänstra och sist det till höger.

Den enklaste "läggningen" är dock att varje morgon dra ett kort ur högen och se vad dagen har att erbjuda.

Innan man gör läggningen så blandar man korten och medan man blandar korten så tänker man på frågan som ska besvaras.

Upp eller ned?

Det finns två olika sätt att tolka korten. Beroende på ifall korten kommer omvänt (uppochned) eller rättvänt så betyder det olika saker. Det är dock inte alla som tar hänsyn till de omvända betydelserna, och som nybörjare är det en god idé att först lära sig de rättvända betydelserna. Tarotleken innehåller ju trots allt 78 kort, alla med varsina betydelser. Skulle man ta hänsyn till de omvända korten så skulle det ju bli 156 betydelser!

Kortet är uppochned när det ligger uppochnedpå för tydaren. Är det du själv som gör en läggning så blir kortet omvänt ifall det är uppochned från ditt håll. Men som sagt, det är långt ifrån alla som tar hänsyn till de omvända, det får man nästan välja själv hur man vill göra.

Ett exempel på omvänd tolkning är att få Narren uppochnedpå. Det kan då betyda att man är obetänksam i en fråga.

När är lämpligt att spå?

Spådomskonsten överhuvudtaget är starkt förknippad med månen. Under fullmånen eller på månens dag (måndag) är det lämpligt att spå. Men igen så beror det lite på vad man själv föredrar. Man måste inte blint följa "regeln" att bara spå på måndagar och vid fullmåne.

Behandling av korten

När det kommer till behandling av korten så beror det på vad man själv föredrar. Många föredrar att ha dem inlindade i ett svart tygstycke och hålla dem undan direkt solljus. En del vill inte att andra person ska röra vid leken, andra vill att den som ska bli spådd kuperar leken. En del vill rena korten efter varje användning, en del renar bara korten en gång och det är när den är nyinköpt.

Att tänka på

Om man är lite smått intresserad, men inte vet om man är tillräckligt intresserad för att vilja syssla med tarot så bör man satsa på en billigare lek att börja med, gärna en lek med medföljande tolkningsnyckel. En bra nybörjarkortlek är Riders Waite, den är lättolkad. När man vet att man vill syssla med tarot så kan man dyka i den uppsjö av tarotlekar och tarotböcker som finns. Tarotlekar finns i många utföranden som man kan välja och braka emellan när man fått upp vanan.

Pernilla, värdinna för Månväsen ifokus och för Epoker ifokus. På månväsen kan ni just nu läsa om Den flygande holländaren, Spöken, m.m. och på Epoker finns att läsa om East India Trading Company och absint - men självklart mycket mer, bland annat stridvagnsspärrar och utdöda yrken!

Jag söker också medarbetare/artikelförfattare till båda sajterna. Är du intresserad av antingen Folktro eller Historia - eller kanske både och, så låt mig veta! Glad

Annons:
Upp till toppen
Annons: