Annons:
Etikettmånväsen
Läst 14981 ggr
Ekorren-perro
2009-09-06 22:25

Varulvar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

n/a

Varulv

Utseende:
Berättelserna är inte samstämmiga om huruvida en varulv förvandlas till en varg eller till ett monster som liknar en blandning av människa och varg.

Den senare sortens varulv är vanligast i den moderna litteraturen och filmen. Denna varelse är ungefär lika stor som en kraftigt byggd människa. Dess kropp är delvis täckt av tjock päls, vars färg ofta är densamma som den förbannade personens hår. Den har en människas händer och fötter, dock täckta med päls och med vassa klor istället för naglar. Dessa varulvar går framåtlutade, som om deras ryggrad blivit böjd, men trots det kan de springa lika snabbt som en varg. Den sortens varulv som är vanligast i den svenska folktron ser ut som en varg eller en stor grågul hund. I en del trakter kände man igen varulvarna på att de linkade på tre ben och använde det fjärde som svans.

Enligt den ryska folktron kan man känna igen en varulv i människoskepnad på att det växer borst under tungan.

Det finns också exempel på varulvar som beter sig som vargar men behåller sin människoskepnad.

Etymologi och besläktade ord:
Ordet varulv kommer från det västgermanska språkområdet, närmast från medellågtyska warwulf. Formen hvarulf är känd i svenskan sedan 1700-talet medan engelskans werewolf och tyskans werwolf har hittats i litteratur från 1000-talet. Föreställningen har dock funnits i Norden i betydligt äldre tid, som visas av några av de isländska sagornas berättelser (se nedan).

Manvarg eller dråparvarg?
Den vanligaste åsikten bland forskarna är att warwulf är en kombination av gamla germanska ord för "man" (*wiraz) och "varg" (*wulfaz). Den första delen kommer ytterst av *wiro-, det indoeuropeiska ordet för mansperson, som på fornengelska och äldre tyska hette wer, på fornisländska verr, och på fornsvenska var. Samma rot finns även i värld (från *wer-ald-, "man-ålder-") och Värend samt i ordet värbror som betyder "svåger" i vissa dialekter. Denna teori styrks bl.a. av att vissa svenska dialekter har använt ordet manulv istället för varulv, och att det i spanskan och italienskan heter "man-varg" (hombre lobos) och "varg-man" (lubo mannaro) kan också ses som stöd för teorin.

En konkurrerande teori härleder ursprunget till de germanska orden *wargaz och *wulfaz, som tillsammans betyder "dråparvarg", och har används som beteckning för en varg som dödar många djur i en hjord men bara äter lite av dem. På medeltiden betydde vargher "våldsverkare" på svenska. Detta ord kommer från det urgermanska ordet *wargaz för dråpare/strypare - besläktat med tyska würgen som betyder strypa.

 ( Källa: Sci Fi )

~Perro "Ekorren" Kalevra~

~Sajtvärd~Svåra Tider.ifokus~

~The Life Is Full Of Shiit - Dont Be In It~

~Livet Är Aldrig Lätt När Det Är Svårt!~

Annons:
Skogselva
2009-10-06 17:22
#1

putt

Pernilla, värdinna för Månväsen ifokus och för Epoker ifokus. På månväsen kan ni just nu läsa om Den flygande holländaren, Spöken, m.m. och på Epoker finns att läsa om East India Trading Company och absint - men självklart mycket mer, bland annat stridvagnsspärrar och utdöda yrken!

Jag söker också medarbetare/artikelförfattare till båda sajterna. Är du intresserad av antingen Folktro eller Historia - eller kanske både och, så låt mig veta! Glad

Skogselva
2009-10-25 12:23
#2

putt

Pernilla, värdinna för Månväsen ifokus och för Epoker ifokus. På månväsen kan ni just nu läsa om Den flygande holländaren, Spöken, m.m. och på Epoker finns att läsa om East India Trading Company och absint - men självklart mycket mer, bland annat stridvagnsspärrar och utdöda yrken!

Jag söker också medarbetare/artikelförfattare till båda sajterna. Är du intresserad av antingen Folktro eller Historia - eller kanske både och, så låt mig veta! Glad

fiffiluren
2009-11-13 23:09
#3

det blev viss dubbelt av det här inlägget Glad

LaSadie
2009-11-13 23:46
#4

OJ! Tack för upplysningen! Nu är inlägget borttaget och artikeln kvar

tlover
2013-10-27 09:06
#5

man ska också känna igen varulvar (när den är människa) genom att dom har ihopvuxna ögonbryn…

Vilket gör att det finns många varulvar men nu borde det inte vara ett säkert sätt att se det då många noppar ögonbrynen 😉

l'm back

Hybriden
2013-12-19 16:24
#6

En varulv har inte ihopvuxna ögonbryn.

Annons:
tlover
2013-12-19 16:31
#7

#6 det beror väl på varifrån man kommer, när det gäller folktro är det ju ofta olika på olika ställen

l'm back

[Anonym.]
2013-12-21 00:36
#8

#7 En varulv kan ha ihopvuxna ögonbryn, Men det är inget måste. En varulv kan ha hår på huvudet, men det är inget måste. En varulv kan vara mörkhyad, men det är inget måste. En varulv kan ha kroppshår, men det är inget måste. En varulv kan ha stora öron, men det är inget måste.
Eftersom vargen gömmer sig så otroligt väl inom en, som ni ser det, mänsklig kropp, så kan inte utseendet avslöja någonting alls.

tlover
2013-12-21 06:54
#9

#8 jag pratar om folktrons varulvar, där var det i alla fall inom nått område där man trodde att ihopväxta ögonbryn = varulv (jag kan inte lova att man trodde så inom hela sverige

l'm back

[Anonym.]
2013-12-21 23:33
#10

#9 Jo, Så var det säkert.

malintitan
2016-04-21 11:47
#11

Känner någon här en varulv? Jag skulle gärna komma i kontakt med en.

Blodsvargen
2016-04-27 17:15
#12

Berätta gärna mer så kanske jag kan hjälpa dig. Varför vill du komma i kontakt med en varulv?

The werewolf omega
2017-01-17 19:24
#13

Jag är en varulv! Hjälp vill bli av med det

Annons:
Upp till toppen
Annons: