Annons:
Etikettfolktro
Läst 5837 ggr
Skogselva
2010-12-30 15:41

Bestiarium vocabulum

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kan vara ett bra begrepp att kunna

Ett bestiarium (vocabulum) är en bok som beskriver djur, och var mycket populära under medeltiden. Bland annat Leonardo da Vinci skrev en sådan här bok. Vetenskapen på medeltiden var mycket "magisk" och religiöst bunden, då många djur som beskrivs i böckerna faktiskt finns, så omges dem ändå av mystik. Exempelvis pelikanen sades föda sina ungar genom att slita upp sitt bröst, och blev en levande representation av Jesus. Andra djur som kunde hittas i bestiarier var basilisken (ormkonungen och inte ödlan).

Den första boken går tillbaka till 100-talet e.kr. och hette Physiologus som var en sammanfattning av de antika grekernas kunnande om zoologi. Bland annat Aristoteles fanns med.

Här är en mer modern variant av dessa böcker.

Pernilla, värdinna för Månväsen ifokus och för Epoker ifokus. På månväsen kan ni just nu läsa om Den flygande holländaren, Spöken, m.m. och på Epoker finns att läsa om East India Trading Company och absint - men självklart mycket mer, bland annat stridvagnsspärrar och utdöda yrken!

Jag söker också medarbetare/artikelförfattare till båda sajterna. Är du intresserad av antingen Folktro eller Historia - eller kanske både och, så låt mig veta! Glad

Annons:
Upp till toppen
Annons: