Folktro

Underjordens härskare

2010-12-14 22:51 #0 av: Skogselva

Förra gången handlade det om kärleksgudomar, den här gången kliver vi ned i underjorden och ser vem som där hälsar oss välkomna.

Hades

Den grekiska mytologins härskare över underjorden. Han ansågs inte vara en ond person, bara som en ganska otrevlig person. Han gjorde det som var hans uppgift. Bror till den store Zeus härskare Olympos (berget där gudarna bor) och till Poseidon, härskare över havet. Hades var dock inte en dödsgud! Han rådde bara över de som redan dött. Far till gudinnan för den välsignade döden Macaria. Den andra dödsguden hette Thanatos.

Karon

Färjekarlen, inte en härskare, men Hades "medhjälpare". Han färjade själarna över floden Styx till Eberos, om man varit god eller till Tartaros om man varit ond. Han tog dock betalt för åkturen, och kunde man inte betala så blev man kvar på stranden. Därför lades alltid ett mynt under den dödes tunga - för att h*n skulle kunna betala för färjan.

Kerberos

Inte heller en härskare över någon underjord, men Hades husdjur. En trehövdad hund som gärna släppte in själarna, men aldrig släppte ut dem igen.

Pluto

Den romerska mytologins härskare. Exakt samma person som Hades, men med ett annat namn. Hans bröder heter Iuppiter och Neptunus, som också de är exakt samma personer som sina grekiska "kollegor".

Osiris

Son till jordguden Geb och himmelsgudinnan Nut var ursprungligen en spannsmålsgud, men sedan han dödats av sin avundsjuke bror Set blev han den Egyptiska mytologins underjordiska härskare. Han var gift med Isis som med hjälp av magi lyckades återuppliva honom. Han dömde de döda rättvist och de som förtjänade det hamnade naturligtvis i paradiset.

Morrigan eller the Morrigu

En keltisk gudinna och en av många härskare. Som sagts så finns det många lokala variationer i den keltiska mytologin, därför finns det också väldigt många gudomar för samma sak. Hon är en modergudinna, och ses gärna i trippel form - jungfru, moder, kärring. De keltiska modersgudinnorna var dock inte små rara mammor, utan egentligen ganska skräckinjagande och mystiska kvinnor. De hade en skrämmande makt över liv och död. Morrigan var också en stridsgudinna. Morrigan symboliserade döden och sexualiteten (något som krävs för att liv ska bli till). Hennes symbol var en svart korp och hon sågs ofta tvättandes soldaters kläder. Det är dock ett dåligt omen, som betyder att ägaren till kläderna kommer att dö.

En sak som skiljer kelterna från de andra mytologierna är deras underjord. De hade inget Eberos eller Tartaros, och deras underjord - det var stället där älvfolket bodde.

Hel

I nordisk mytologi är Lokes dotter och härskare över det underjordiska riket Hel i Nifelheim. Hennes kropp är hälften vacker kvinna och hälften gammal kärring. Hennes rike ansågs vara motsatsen till Valhall och till henne kom de minst hjältemodiga själarna, alltså de som inte dött i strid. Kvinnor, barn och gamlingar hör till hennes samling själar.

Löpsedelsbild

Pernilla, värdinna för Månväsen ifokus och för Epoker ifokus. På månväsen kan ni just nu läsa om Den flygande holländaren, Spöken, m.m. och på Epoker finns att läsa om East India Trading Company och absint - men självklart mycket mer, bland annat stridvagnsspärrar och utdöda yrken!

Jag söker också medarbetare/artikelförfattare till båda sajterna. Är du intresserad av antingen Folktro eller Historia - eller kanske både och, så låt mig veta! Glad

Anmäl
2013-10-26 12:56 #1 av: tlover

Mot Var den Mesopotanska och Ugritiska dödsguden

Han är bror till Baal som är åskguden och huvudguden (dvs inte ett namn på djävulen på riktigt) havsguden Yam och Anat som var typ en krigarjungfru.

Baal slåss mot Mot efter att Baal har svalts av Mot som har en så stor mun att undre läppen vilar mot jorden och den övre mot himmelen.

alla är barn till El som beskrivs som en skäggig gubbe som inte längre har så mkt med styrandet av världen att göra.

Det är allt jag minns och eftersom det var några år sen jag läste de Ugritiska legenderna så kan det finnas felaktigheter.

edit: havsguden namn hittade jag här

mer fanns på engelska sidan

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2013-10-26 18:54 #2 av: NiklasTyreso


Våra nordiska troll bor i bergen. Dvärgarna likaså.

Svartalferna lever i jorden och stenarna (till skilnad från ljusaferna) och de ger markernas tillväxt.

Dessutom bor förfädernas andar i marken i högar och gravar.

 

 

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.