Annons:
Etikettspökhistorier-myter
Läst 17814 ggr
Skogselva
2010-10-23 19:08

Kärleks- och fruktbarhetsgudomar

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Något de flesta mytologier har gemensamt är att de är polyteiska, alltså att de har flera olika gudar som symboliserar olika saker, därför har jag delat upp det lite och jag börjar med kärleks- och fruktbarhetsgudomar.

 Afrodite

Den grekiska kärleksgudinnan som sades ha fötts ur skummet från havets vågor. Det är också vad hennes namn betyder "född ur skum" och hon klev upp på en strand på Cypern. Hennes djur är duvan, men hon ses ofta ridande på en svan. Hon var också fruktbarhetsgudinna. Hon var gift med den fulaste av Olympos gudar - Hefaistos, smeden som tillverkade Zeus blixtar. Hon hade många älskare, däribland stridsguden Ares. Mamma till Eros (mest känd som den feta lilla ängeln i blöja som skjuter pilar i baken på folk för att få dem förälskade).

Venus

Den romerska kärleksgudinnan. Det enda som egentligen skiljer henne ifrån grekiska Afrodite är namnet. Romarna hade samma religion som grekerna. Hon var gift med den fulaste av gudarna på Olympos - Vulcanus som tillverkade Iuppiters blixtar. Bland älskarna fanns stridsguden Mars.

Iulius Caesar påstod sig vara ättling till denna gudinna och efter hans död, då hans adoptivson Augustus blivit kejsare, fick diktaren Vergilius i uppgift att skriva en storslagen historia om Roms storslagna födelse. Vergilius lånade mycket från Illiaden och Odysséen, däribland kriget i Troja. I Troja bodde en man vid namn Aeneas som flydde med sin far, sin son Iulus och husgudarna, när grekerna tagit sig in i staden. Han var utsedd att grunda Rom, och han var son till ingen mindre än kärleksgudinnan Venus själv. Mamma till Amor (mest känd som den feta lilla ängeln i blöja som skjuter pilar i baken på foolk för att få dem förälskade).

Freja/Fröja

Den nordiska kärleks- och fruktbarhetsgudinnan, som oftast misstas för en asagud. Hon tillhörde egentligen ätten vanerna, det andra av de två släktena. Hennes vagn dras av de två katterna Högni och Þófnir. Hennes tårar förknippas med fruktbarhet, som en symbol för regnet som faller ned på jorden.

På grund av sin makt över jorden anses hon stå nära Lokes dotter Hel, underjordens härskare, och likt Hel kräver hon offer från sina dyrkare. Hon kräver dessutom hälften av alla stupade krigare som valkyriorna hämtar.

Likt Oden utövar hon sejd, men hon är också hamnskiftare och förvandlar sig då till en falk.

Frej/Frö

Frejas broder, även han van och inte as, och likt sin syster är han fruktbarhetsgud. Efter Oden och Tor är han den viktigaste i nordisk mytologi.

Angus mac Og

En sak som gör keltisk mytologi något komplicerad är att det finns väldigt många regionala olika gudar, varje stam hade sina egna gudar. De var inget samlat folk, och fanns från Irland och långt ned mot Grekland.

Men en av dessa kärleksgudomar är Angus mac Og. Hans kyssar förvandlas till fåglar som osynligt flög till "ynglingar" och "ungmör", som det så fint står i texten, för att viska kärlekens ord i deras öron.

Brighid

Även hon en keltisk gudinna för kärlek och fruktbarhet. Hon är en av få hedniska gudar som helgonförklarats - Saint Brighid. Imbolg, som firas 2 februari, är hennes dag. Hon var en av de viktigaste gudomarna i keltisk mytologi. Som sagt är keltisk mytologi något komplicerad, inte nog med att det finns många gudar, gudarna symboliserar många olika saker. Brighid symboliserar bland annat fruktbarhet, kreativitet, poesi.

Min

Den egyptiske himmelsguden, men också fruktbarhetens gud. Han förknippades med livet och den sexuella energin. 

Ningizzida

Är en mesopotamisk fruktbarhetsgud, som senare också blev förknippad med medicin. Det finns inte många källor kvar från den sumeriska tiden även om Gamla testamentet visar en på viss inspiration från den mesopotamiska mytologin.

Löpsedelsbild

Pernilla, värdinna för Månväsen ifokus och för Epoker ifokus. På månväsen kan ni just nu läsa om Den flygande holländaren, Spöken, m.m. och på Epoker finns att läsa om East India Trading Company och absint - men självklart mycket mer, bland annat stridvagnsspärrar och utdöda yrken!

Jag söker också medarbetare/artikelförfattare till båda sajterna. Är du intresserad av antingen Folktro eller Historia - eller kanske både och, så låt mig veta! Glad

Annons:
Upp till toppen
Annons: