Magi

Shapeshifters

2009-10-08 23:11 #0 av: LaSadie

Shapeshifters eller hamnskiftare/hamnbytare uppträder ofta i myter, sägner och litteratur. En liten snabb genomgång

Om hamnskiftare

Hamnskiftare/Hamnbytare eller Shapeshifting som det heter på engelska är när en individ genomgår en förvandling till ett djur eller en annan människa. Bytet har ofta en mening och det finns hamnskiftare i många sägner och myter samt i litteratur och film. Ett vanligt exempel på hamnskiftare är vampyrer som i vissa historier kan transformera sig till fladdermöss. När förvandlingen sker hos en individ förstörs kläder och individen tar till sig delar av de instinkter som djuret de förvandla sig har. När förvandlingen ger ofrivilligt blir den bestående till skillnad från när den är frivilligt. Som när Artemis förvanlade prinsen Akteon till en hjort som jagades och dödades av sina egna hundar efter att han smygtittat när hon badade.

Hamnskiftare i mytologin

Det finns flera andra hamnskiftare i mytologier runt om i världen. I den grekiska mytologin förvandlar Circe inkräktare på hennes ö till grisar/svin.
Zeus förvandlar sig ofta när han befann sig i människovärlden till exempel när han förälskade sig i Europa, dottern till en fenicisk kung. Han förde henne till Kreta där han förvandla sig till en örn och parade sig med henne, hur det nu gick till men det är ju mytologi. Europa födde senare sönerna Minos och Rhadamanthys. Zeus förvandla sig även till svan för att locka till sig Leda. Genom en liknande fantasifull parning som med Europa fick Leda efter att ha haft sex med sin make Tyndareos fick i ett ägg Helena (av troja) och Pollux och från det andra ägget Castor och Klytamnestra.

I vår egen nordiska mytologi har vi Loke som förvandla sig till ett vackert sto som lockade jättens hingst Svadilfare. Anledningen var att jätten erbjöd sig att bygga en fästning runt Asgård och om han lyckades skulle han få solen, månen och gudinnan Freja till hustru. Asagudarna trodde inte att jätten skulle klara av detta men han hade Svadilfare till hjälp. För att locka bort hingsten tog då Loke formen av ett sto och lät sig betäckas av hingsten och fick den åttafotade Sleipner.

Från Asien är Huli jing eller Kitsune en räv ande som kan ta mänsklig form och har magiska krafter samt är odödliga. Huli jing kan både vara ond och god ande.

Hamnskiftare i litteratur och film

Sam i True Blood förvandlar sig till en hund för det mesta och hans förmåga hjälper han och andra flertal gånger i serien.
I Twilight (främst New Moon, Eclipse och Breaking Dawn) så förvandlas Jacob Black och flera av hans Quileute "bröder" och "syster" till stora vargar och har en stor betydande del i historien. De förvandlas för att vampyrer är i närheten och vampyrer är deras fiender. I böckerna (främst i Eclipse) finns det en mer utförlig förklaring hur de blev vargar.

Källor

För mer info om hamnskiftare i andra mytologier finns artikel om shapeshifter på wiki vilket även en del av infon kommer från.

 

Anmäl
2009-10-12 19:30 #1 av: Ghosthunter

Intressant...men vad kommer egentligen ordet hamnskiftare ifrån?Namnskiftare borde vara mer logiskt.

Thanks for sharing!

/Fredrik

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2009-10-12 20:52 #2 av: Skogselva

Det är fornnordiskt och "hamn" betyder här "skepnad".

Pernilla, värdinna för Månväsen ifokus och för Epoker ifokus. På månväsen kan ni just nu läsa om Den flygande holländaren, Spöken, m.m. och på Epoker finns att läsa om East India Trading Company och absint - men självklart mycket mer, bland annat stridvagnsspärrar och utdöda yrken!

Jag söker också medarbetare/artikelförfattare till båda sajterna. Är du intresserad av antingen Folktro eller Historia - eller kanske både och, så låt mig veta! Glad

Anmäl
2009-10-12 21:06 #3 av: Ghosthunter

Skogselva - Tack, nu vet jag! Glad

/Fredrik

**ΤΟ ΜΕΓΑ ΘΗΡΙΟΝ DCLXVI**

"Döden innebär inte ett slut, det är bara en förändring"

"Världen skulle må bra med lite mer Värmland"Anmäl
2009-10-12 21:17 #4 av: LaSadie

Precis som #2 sa :D

Anmäl
2009-10-31 21:10 #5 av: LaSadie

Såg på reprisen av True Blood igår och då översattes shapeshifters till hamnbytare Skrattande

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.