Magi

Wicca

2009-09-10 21:23 #0 av: LaSadie

Wicca och häxor talas ofta i synonym med varandra. Här kommer en förklaring vad en wicca är.

Allmänt

Wicca är en nyhednisk religion som skapades på 1950-talet av britten Gerald Gardner. Wicca är ett gammalt ord för häxa från 800-talet, men används nu för att beteckna den religion och är närmre natur- och fruktbarhetsreligioner eller mysteriereligioner. Anhängare kalls för wiccaner/wiccans/wiccens. Wiccaner tillber Guden eller Gudinnan vilket ibland manifesteras i solen och månen. En del wiccaner arbetar också som "färdiga pantheoner" såsom de grekiska, keltiska, egyptiska och nordiska gudomer.

Livsstil

Wicca är en naturreligion som ser livet och allt annat i cirklar. Året, månader, veckodagar går och återkommer varje år. De tror även att livet går runt (reinkarnation) och för de goda gärningar du gör får du godhet tillbaka. De anser även att man ska leva i samklang med naturen och betonar vikten av kretslopp, vad du ger får du ta tillbaka.

Det finns åtta högtisdagar förknippat med årstiderna och Guden och Gudinnans liv och verkan under årstiderna. Högtiderna kallas samhain, yule, imbolc/candlemas/oilmelac, ostara, beltane, litha, lughnasadh/lammas och mabon. De är även uppdelade i fyra stora och fyra små sabbater.

Wiccaner firar även månens rörelse över himlavarvet med en mindre högtid varje fullmåne som ibland kallas esbat. Högtiderna firas med ritualer som främst firas utomhus. Vid ritualerna uppträder wiccanerna i en cirkel både fysiskt och mentalt. Cirkeln fungerar som ett heligt rum likt en "kyrka", wiccanerna har inte sina heliga rum i fysiska byggnader utan då de ser naturen som besjälad och helig och därmed hela den som sin "kyrka".

Wiccaner arbetar ofta i grupp coven ibland med en överstepräst eller översteprästinna, men en del väljer att arbeta ensamma. Redskaps som kan användas för att utöva sin tro och ritualer är stav, atheme (ofta en tvåeggad kniv) eller svärd, pentagram eller pentakel, kittel. Kvast som används för att rena inte att flyga på samt en bägare. Dessa redskap är mer symboliska än att användas.

Wiccaner använder ofta en bok att skriva ner formel, dikter och berättelser. Boken heter ofta skuggornas bok.

(text från wikipedia)

(Den inringade triquetran är en vanlig symbol inom Wicca)

Anmäl
2009-09-15 09:28 #1 av: Ganna

Det heter "en wiccan", inte en wicca.

 

~*~ Trolldom och Nordisk folkmagi  www.tunridacraft.com - Min djupt sovande blogg ~*~

Anmäl
2009-09-15 11:52 #2 av: LaSadie

Okej =) Det var bra att veta.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.