Litteratur m.m.

Boken Bot och botare...

2014-03-05 21:43 #0 av: NiklasTyreso

Jag kan rekommendera boken "Bot och botare : i Jämtland och Härjedalen", av Lars Hammarin.

Den tar på ett föredömligt sätt upp de klokas bruk av både magiska metoder ex vid stämmning av blod, smörjning mot riset och naturmediciner de använde.

Min egen reflektion: Intressant är att alla de folktroende kloka botarna samtidigt var kristna. Idag är det ofta ny-hedningar och liknande som inspireras av de kloka, men de kloka var (nästan uteslutande) kristna. Folktrons väsen och bruk gick fint att kombinera med kristen tro på den tiden, även om det idag verkar motsägelsefullt. De som bekänner sig som häxor eller hedningar idag är inte trogna den nordiska traditionen med kloka botare, för de har en annan religion än de kloka hade.

http://www.litteraturmagazinet.se/lars-hammarin/bot-och-botare-i-jamtland-och-harjedalen


Anmäl
2014-03-08 00:46 #1 av: ALPHIRA

Tack för en intressant tips!

Anmäl
2014-03-09 19:23 #2 av: NiklasTyreso

På sidan 122 står om bot vid halsont, att gurgla munnen med saltvatten eller avkok av gullviva, tibast eller morötter.

Det fick mig att minnas att när jag växte upp på -70-talet förmådde min mormor (hon var barn och barbarn till ett par kloka gummor) mig att gurgla med väldigt salt vatten med peppar i. Hemskt för ett barn men min minnesblild är att man kände sig bättre i halsen några timmar senare.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.